Kimchi: Kórejská tradičná delikatesa s výbuchom chuťových zážitkov

Fakty a Rady

Kimchi: Kórejská tradičná delikatesa s výbuchom chuťových zážitkov

Kimchi je jedným z najznámejších a najobľúbenejších jedál v kórejskej kuchyni. Táto pikantná a fermentovaná zelenina nie je len prílohou, ale aj symbolom kórejskej gastronómie. V tomto článku sa ponoríme do tajov prípravy kórejského kimchi a naučíme sa, ako si ho pripraviť doma.

Recept na Kórejské Kimchi:

Ingrediencie:

  • 1 hlávka čínskej kapusty (približne 1,5 kg)
  • 1 hrsť hroznových rajčiat (voliteľné, na dochutenie)
  • 1 veľká mrkva, nakrájaná na tenké prúžky
  • 1 šalotka, nasekaná na kúsky
  • 4 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 5 cm kúsok zázvoru, nastrúhaný
  • 3 lyžice kórejskej červenej papriky (gochugaru)
  • 3 lyžice rybacej omáčky
  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžica morského riasového prášku (voliteľné, pre bohatší chuťový profil)

Postup:

  1. Príprava kapusty:

    • Rozdvojte hlávku čínskej kapusty na polovicu.
    • Každú polovicu potrieme soľou a necháme postáť približne 2 hodiny, aby kapusta mäkla.
  2. Príprava zeleniny:

    • Počas solenia kapusty pripravte zvyšnú zeleninu.
    • Nakrájajte mrkvu, šalotku, rajčiaky a cesnak na požadované formy.
  3. Vytváranie Kimchi pasta:

    • V miske zmiešajte kórejsku červenú papriku, rybaciu omáčku, cukor, morský riasový prášok (ak používate), nasekaný cesnak a nastrúhaný zázvor.
  4. Zmiešanie zeleniny s pastou:

    • Opláchnite a osušte solenú kapustu.
    • V miske zmiešajte pripravenú zeleninu s kimchi pastou. Dôkladne premiešajte, aby sa zelenina rovnomerne pokryla pastou.
  5. Fermentácia Kimchi:

    • Naplňte sterilizované nádoby kimchi zmesou, tlačte ju dolu, aby ste odstránili vzduchové bubliny.
    • Nechajte nádoby postáť pri izbovej teplote približne deň, potom ich presuňte do chladničky.
  6. Servírovanie:

    • Kimchi je najlepšie po niekoľkých dňoch fermentácie, keď získava svoju výraznú chuť a arómu.

Kimchi nie je len prílohou, ale aj kultúrnym fenoménom v Kórei. Svojou kombináciou pikantnej, slanej a kyslej chuti sa stáva unikátnym spôsobom, ako doplniť každé jedlo. S týmto jednoduchým receptom môžete vytvoriť vlastné kórejské kimchi doma a preskúmať svet exotických chutí kórejskej kuchyne.

 

Vložiť komentár