Tradičný recept na lievance: Jednoduchý spôsob, ako si dopriať chute z detstva

Fakty a Rady

Tradičný recept na lievance: Jednoduchý spôsob, ako si dopriať chute z detstva

Lievance, tie jemné, nadýchané, až rozplývajúce sa v ústach koláčiky, sú základným prvkom mnohých rodinných receptov na sladké pochúťky. Ich vôňa, ktorá sa šíri po kuchyni, dokáže vyvolať spomienky na babičkine objatia a zároveň prebudiť chuťové poháriky. Nech už sa cítite nostalgicky alebo len túžite po sladkom dobrožrútskom zážitku, lievance sú vždy skvelou voľbou.

Základné informácie o lievancoch

Lievance, tiež nazývané „buchty“ alebo „šišky“ v niektorých regiónoch, sú tradičným slovenským koláčikom, ktorý sa vyrába z kvaseného cesta. Ich charakteristická tvar a chuť sú často spájané s rodinnými oslavami, sviatkami a jednoducho s radostnými chvíľami. Lievance sú zvyčajne podávané posypané práškovým cukrom alebo obalené v klasickom vanilkovom cukre.

Recept na lievance

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 7 g suchého droždia
  • 250 ml mlieka (teplého)
  • 50 g cukru
  • 1 vajce
  • 50 g masla (rozpusteného)
  • štipka soli
  • citrónová kôra
  • olej na vyprážanie
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Pripravenie kvásku: Rozmiešajte droždie v teplom mlieku spolu s lyžicou cukru a nechajte postáť asi 10 minút, kým nezačne kvasiť.

  2. Zmiešanie cesta: V miske zmiešajte múku, zvyšný cukor, štipku soli a prípadne citrónovú kôru. Pridajte rozpustené maslo, vajce a pripravený kvások. Vypracujte hladké cesto.

  3. Kysnutie cesta: Cesto nechajte kysnúť v teplej miestnosti prikryté utierkou, kým sa jeho objem nezdvojnásobí. To môže trvať približne 1 až 2 hodiny, v závislosti od teploty miestnosti.

  4. Formovanie lievancov: Po vykysnutí cesta ho vyklopte na pomúčenú dosku a formujte z neho malé guľôčky, veľkosti asi golfovej loptičky.

  5. Vyprážanie: Rozohrejte olej v hrnci na strednú teplotu. Lievance vyprážajte vo väčšom množstve oleja, aby boli úplne ponorené. Vyprážajte ich dozlatista z oboch strán, čo môže trvať približne 3 – 4 minúty na každej strane.

  6. Odkvapkanie a posypanie: Hotové lievance nechajte odkvapkať na papierových utierkach, aby sa odstránil prebytočný olej, a potom ich ešte teplé posypte práškovým cukrom.

  7. Podávanie: Lievance sú najlepšie konzumovať ešte teplé, aby ste si mohli plne vychutnať ich nadýchanú šťavnatosť.

Lievance sú jedným z tých jednoduchých, no zároveň pôsobivých dezertov, ktoré dokážu rozžiariť náladu každého. Ich príprava je síce trochu časovo náročnejšia kvôli kysnutiu cesta, ale výsledok stojí za to. Takže neváhajte a vyskúšajte tento tradičný recept na lievance, ktorý vám zaručene prinesie chuťovú exploziu a možno aj spomienky na detstvo!

Vložiť komentár