Kimchi je jedným z najznámejších a najobľúbenejších jedál v kórejskej kuchyni. Táto pikantná a fermentovaná zelenina nie je len prílohou, ale aj symbolom kórejskej gastronómie. V tomto článku sa ponoríme do tajov prípravy kórejského kimchi a naučíme sa, ako si ho pripraviť doma.
Recept na Kórejské Kimchi:
Ingrediencie:
- 1 hlávka čínskej kapusty (približne 1,5 kg)
- 1 hrsť hroznových rajčiat (voliteľné, na dochutenie)
- 1 veľká mrkva, nakrájaná na tenké prúžky
- 1 šalotka, nasekaná na kúsky
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- 5 cm kúsok zázvoru, nastrúhaný
- 3 lyžice kórejskej červenej papriky (gochugaru)
- 3 lyžice rybacej omáčky
- 1 lyžica soli
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžica morského riasového prášku (voliteľné, pre bohatší chuťový profil)
Postup:
Príprava kapusty:
- Rozdvojte hlávku čínskej kapusty na polovicu.
- Každú polovicu potrieme soľou a necháme postáť približne 2 hodiny, aby kapusta mäkla.
Príprava zeleniny:
- Počas solenia kapusty pripravte zvyšnú zeleninu.
- Nakrájajte mrkvu, šalotku, rajčiaky a cesnak na požadované formy.
Vytváranie Kimchi pasta:
- V miske zmiešajte kórejsku červenú papriku, rybaciu omáčku, cukor, morský riasový prášok (ak používate), nasekaný cesnak a nastrúhaný zázvor.
Zmiešanie zeleniny s pastou:
- Opláchnite a osušte solenú kapustu.
- V miske zmiešajte pripravenú zeleninu s kimchi pastou. Dôkladne premiešajte, aby sa zelenina rovnomerne pokryla pastou.
Fermentácia Kimchi:
- Naplňte sterilizované nádoby kimchi zmesou, tlačte ju dolu, aby ste odstránili vzduchové bubliny.
- Nechajte nádoby postáť pri izbovej teplote približne deň, potom ich presuňte do chladničky.
Servírovanie:
- Kimchi je najlepšie po niekoľkých dňoch fermentácie, keď získava svoju výraznú chuť a arómu.
Kimchi nie je len prílohou, ale aj kultúrnym fenoménom v Kórei. Svojou kombináciou pikantnej, slanej a kyslej chuti sa stáva unikátnym spôsobom, ako doplniť každé jedlo. S týmto jednoduchým receptom môžete vytvoriť vlastné kórejské kimchi doma a preskúmať svet exotických chutí kórejskej kuchyne.