Vianočné pečenie: Najlepšie recepty a tipy, s ktorými rozvoniate celý domov

Fakty a Rady

Vianočné pečenie

Hoci sa to možno ešte nezdá, najkrajšie sviatky v roku sú pomaly za dverami. A skôr, než sa začne zhon s darčekmi, je tu čas na to najpríjemnejšie plánovanie – Vianočné pečenie. Je to tradícia, ktorá spája generácie, napĺňa naše domovy neodolateľnou vôňou a vytvára spomienky, ktoré pretrvajú roky.

Či už ste skúsená cukrárka, alebo sa tento rok chystáte piecť po prvýkrát, tento sprievodca je pre vás. Našli sme tie najlepšie recepty na klasiku, ktorá nesmie chýbať, aj na moderné dobroty, ktorými ohúrite.

Vianočné pečenie: Zvládnite klasiku, ktorá nikdy nesklame

Toto sú stálice, bez ktorých si vianočný stôl ani nevieme predstaviť.

1. Voňavé medovníky

Symbol Vianoc, ktorého zdobenie je skvelou zábavou pre celú rodinu. Tajomstvo mäkkosti je v správnom odležaní cesta.

  • Potrebujete: 300 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 1 vajce, 100 g tekutého medu, 50 g masla, 1 ČL perníkového korenia, 1 ČL sódy bikarbóny.
  • Postup: Všetky ingrediencie zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte odležať v chladničke aspoň cez noc (ideálne 24 hodín). Potom cesto vyvaľkajte na hrúbku cca 3-4 mm a vykrajujte medovníčky. Pečte pri 180°C približne 8-10 minút.

2. Vanilkové rožky, ktoré sa rozplývajú na jazyku

Jemné, krehké a dokonale vanilkové.

  • Potrebujete: 250 g hladkej múky, 150 g studeného masla, 80 g mletých vlašských orechov (alebo mandlí), 80 g práškového cukru. Na obalenie: práškový cukor a vanilkový cukor.
  • Postup: Múku, cukor a orechy zmiešajte. Pridajte na kocky nakrájané studené maslo a rýchlo vypracujte hladké cesto. Nechajte ho odležať v chlade aspoň 30 minút. Z cesta formujte malé rožteky a pečte pri 180°C asi 10-12 minút dozlatista. Ešte horúce ich opatrne obaľujte v zmesi cukrov.

3. Krehké linecké koláče

Klasika s marhuľovým džemom, ktorá ponúka priestor pre kreativitu pri vykrajovaní.

  • Potrebujete: 250 g hladkej múky, 125 g studeného masla, 100 g práškového cukru, 1 žĺtok, kôru z 1 citróna. Na plnenie: kyselkavý džem (marhuľový, ríbezľový).
  • Postup: Postup je rovnaký ako pri rožtekoch – zo surovín rýchlo vypracujte cesto a nechajte ho odležať v chlade. Potom ho vyvaľkajte natenko, vykrajujte tvary (vždy polovicu plných a polovicu s dierkou) a pečte pri 180°C asi 8-10 minút. Po vychladnutí spájajte džemom.

Pre odvážnych: Moderné recepty, ktorými ohúrite

1. Čokoládové crinkles (Popraskance)

Zvonku chrumkavé, vnútri vláčne a extrémne čokoládové.

  • Potrebujete: 200 g kvalitnej horkej čokolády (min. 50 %), 100 g masla, 2 vajcia, 100 g kryštálového cukru, 200 g hladkej múky, 1 ČL prášku do pečiva. Na obalenie: práškový cukor.
  • Postup: Čokoládu s maslom rozpustite nad parou. Vajcia vyšľahajte s cukrom do peny. Prilejte vlažnú čokoládovú zmes. Postupne zapracujte múku s práškom do pečiva. Cesto nechajte stuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny. Z cesta formujte guľky, bohato ich obaľte v práškovom cukre a ukladajte na plech ďalej od seba. Pečte pri 180°C asi 10-12 minút.

2. Red Velvet cookies

Elegantné červené sušienky s krémovou syrovou bodkou.

  • Potrebujete: 250 g hladkej múky, 2 PL kakaa, 1 ČL kypriaceho prášku, 125 g masla, 150 g cukru, 1 vajce, 1 PL červeného gélového farbiva. Na krém: 125 g krémového syra (Philadelphia), 50 g práškového cukru.
  • Postup: Vymiešajte maslo s cukrom, pridajte vajce a farbivo. Postupne zapracujte zmiešané suché ingrediencie. Z cesta formujte guľky, jemne ich roztlačte a pečte pri 180°C asi 10-12 minút. Po vychladnutí ozdobte krémom vymiešaným z krémového syra a cukru.

Špeciálny tip od Faktyarady.sk: Plán je polovica úspechu! Kedy začať piecť?

Aby boli všetky koláčiky na Štedrý deň v dokonalej kondícii, naplánujte si pečenie podľa trvanlivosti a potreby odležania.

  • 3-4 týždne pred Vianocami: Je čas na medovníky a perníčky. Potrebujú čas, aby zmäkli a nasiakli vôňou korenín. Uskladnite ich v uzavretej dóze s kúskom jabĺčka.
  • 2 týždne pred Vianocami: Pečte vanilkové rožteky, linecké koláčiky, medvedie labky a iné suché pečivo. Uložené v chlade sa krásne rozležia a budú krehké.
  • 1 týždeň pred Vianocami: Pripravte si nepečené dobroty ako guľky alebo úliky.
  • Pár dní pred Vianocami: Je čas na plnenie a zdobenie. Plňte linecké, zdobte medovníčky a pripravte si krémové zákusky alebo rolády. Crinkles sú tiež najlepšie čerstvé.

Pečte s láskou

Vianočné pečenie nie je súťaž. Je to o spomalení, o vôni, ktorá naplní váš domov a o radosti zo spoločných chvíľ. Dúfame, že vás naše recepty a tipy inšpirovali. Prajeme vám krásny a chutný predvianočný čas!

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach.

Faktyarady.sk

Vianočné pečenie
Vianočné pečenie
author avatar
Fakty a Rady

13 komentárov k “Vianočné pečenie: Najlepšie recepty a tipy, s ktorými rozvoniate celý domov”

  1. Spätné upozornenie: cheap enclomiphene cost at costco
  2. Spätné upozornenie: cheap androxal usa discount
  3. Spätné upozornenie: get dutasteride usa pharmacy
  4. Spätné upozornenie: cheapest buy gabapentin uk meds
  5. Spätné upozornenie: buy staxyn usa online pharmacy
  6. Spätné upozornenie: purchase rifaximin online safe
  7. Spätné upozornenie: how to order xifaxan low cost
  8. Spätné upozornenie: kanadský kamagra

Vložiť komentár