Vianočné pečenie: Rozvoňajte svoj domov tradičnými aj modernými dobrotami!

Fakty a Rady

Vianočné pečenie

Vianoce sa nezadržateľne blížia a s nimi aj tá pravá atmosféra plná vôní, svetielok a samozrejme, sladkých dobrôt. Vianočné pečenie je tradícia, ktorá spája generácie a prináša do našich domovov teplo a pocit spolupatričnosti.

Či už ste skúsená cukrárka alebo začiatočník, v tomto článku nájdete inšpiráciu na tradičné aj moderné vianočné pečivo, ktoré poteší vaše chuťové poháriky a rozžiari oči vašich blízkych. Pripravili sme pre vás nielen overené recepty, ale aj tipy na zdobenie, ktoré premenia vaše výtvory na malé umelecké diela.

Tradičné vianočné pečivo: Klasika, ktorá nikdy nesklame

  • Medovníky: Mäkké, voňavé a plné korenia. Medovníky sú symbolom Vianoc a ich zdobenie je skvelá zábava pre celú rodinu.

    Recept:

    • 300 g hladkej múky
    • 100 g práškového cukru
    • 1 vajce
    • 100 g medu
    • 50 g masla
    • 1 ČL perníkového korenia
    • 1 ČL sódy bikarbóny

    Postup: Zmiešajte všetky ingrediencie a vypracujte hladké cesto. Nechajte ho odležať v chladničke aspoň 2 hodiny. Potom cesto vyvaľkajte a vykrajujte medovníčky. Pečte pri 180°C asi 8-10 minút.

  • Vanilkové rohlíčky: Jemné, krehké a rozplývajúce sa na jazyku. Vanilkové rohlíčky sú klasikou, ktorá nesmie chýbať na žiadnom vianočnom stole.

    Recept:

    • 250 g hladkej múky
    • 150 g masla
    • 80 g mletých orechov
    • 80 g práškového cukru
    • 1 vanilkový cukor

    Postup: Zmiešajte múku, maslo, orechy a cukor a vypracujte hladké cesto. Nechajte ho odležať v chladničke aspoň 30 minút. Potom z cesta formujte rohlíčky a pečte pri 180°C asi 10-12 minút. Ešte teplé rohlíčky obaľte v zmesi vanilkového a práškového cukru.

  • Linecké koláčiky: Tieto krehké koláčiky s lahodnou marhuľovou plnkou sú ideálne na zdobenie a vytváranie rôznych tvarov.

    Recept:

    • 250 g hladkej múky
    • 125 g masla
    • 100 g práškového cukru
    • 1 žĺtok
    • 1 ČL citrónovej kôry
    • Marhuľový džem na plnenie

    Postup: Zmiešajte múku, maslo, cukor, žĺtok a citrónovú kôru a vypracujte hladké cesto. Nechajte ho odležať v chladničke aspoň 30 minút. Potom cesto vyvaľkajte a vykrajujte rôzne tvary. Pečte pri 180°C asi 8-10 minút. Po vychladnutí spájajte koláčiky marhuľovým džemom.

Moderné vianočné pečivo: Inšpirácie pre tých, ktorí radi experimentujú

  • Čokoládové crinkles: Tieto lahodné koláčiky s popraskaným povrchom a mäkkým čokoládovým vnútrom si vás získajú svojou chuťou a vzhľadom.

    Recept:

    • 200 g horkej čokolády
    • 100 g masla
    • 2 vajcia
    • 100 g cukru
    • 1 vanilkový cukor
    • 200 g hladkej múky
    • 1 ČL prášku do pečiva
    • Práškový cukor na obaľovanie

    Postup: Rozpustite čokoládu s maslom. Vymiešajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridajte rozpustenú čokoládu a premiešajte. Postupne pridávajte múku s práškom do pečiva a vypracujte cesto. Nechajte ho odležať v chladničke aspoň 2 hodiny. Potom z cesta formujte guľky, obaľte ich v práškovom cukre a pečte pri 180°C asi 10-12 minút.

  • Red velvet cookies: Červené koláčiky s jemnou chuťou a krémovým syrovým krémom sú elegantným a chutným doplnkom vianočného stola.

    Recept:

    • 250 g hladkej múky
    • 2 PL kakaa
    • 1 ČL prášku do pečiva
    • 1/2 ČL sódy bikarbóny
    • 125 g masla
    • 150 g cukru
    • 1 vajce
    • 1 ČL vanilkového extraktu
    • 1 PL červeného potravinárskeho farbiva
    • 125 g krémového syra
    • 50 g práškového cukru

    Postup: Zmiešajte múku, kakao, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Vymiešajte maslo s cukrom. Pridajte vajce, vanilkový extrakt a červené farbivo. Postupne pridávajte suché ingrediencie a vypracujte cesto. Nechajte ho odležať v chladničke aspoň 30 minút. Potom z cesta formujte guľky a pečte pri 180°C asi 10-12 minút. Po vychladnutí potrite koláčiky krémom zmiešaným z krémového syra a práškového cukru.

Tipy na zdobenie: Premeňte svoje pečivo na malé umelecké diela

  • Polevy: Použite rôzne druhy polevy, ako je čokoládová, karamelová, citrónová alebo bielková.
  • Posýpky: Ozdobte svoje pečivo farebnými cukríkmi, orechmi, sušeným ovocím, čokoládovými hoblinkami alebo perličkami.
  • Formičky: Vykrojujte rôzne tvary pomocou formičiek na pečivo.
  • Kreatívne zdobenie: Použite šablóny, zdobiace perá, špáradlá alebo iné pomôcky na vytvorenie originálnych vzorov a dekorácií.

Vianočné pečenie je skvelý spôsob, ako si užiť predvianočný čas a vytvoriť si krásne spomienky s rodinou a priateľmi. Experimentujte s rôznymi receptami a zdobením a nájdite si svoje obľúbené.

Vložiť komentár