Predstavte si: Vôňa čerstvo upečenej plnky sa šíri po dome a láka celú rodinu k stolu. Táto nadýchaná dobrota je neoddeliteľnou súčasťou Veľkej noci a prináša do sviatočných chvíľ kúsok nostalgie a tepla domova.
Klasický recept s tajomstvom:
Na prípravu plnky budete potrebovať:
- 5 ks starého pečiva (cca 220 g), napr. staré žemle alebo rožky, príp. bagety (2 – 3 dni staré)
- 1 strúčik cesnaku
- 300 ml vlažného mlieka
- 4 vajcia
- štipka muškátového orieška
- soľ
- čierne korenie
- 80 g masla + maslo na vymastenie formy
Tajomstvom nadýchanosti je vyšľahaný sneh z bielkov, ktorý plnku jemne nadvihne a dodá jej ľahkosť. Nezabudnite na mlieko, vajcia, maslo a štipku muškátového orieška pre dokonalé dochutenie.
Postup pre klasickú plnku:
- Oddeľte bielka od žĺtkov. Žĺtky vyšľahajte s vlažným mliekom a ochuťte muškátovým orieškom, soľou a korením.
- Pečivo nakrájajte na kocky a zalejte ho mliečnou zmesou. Dobre premiešajte a nechajte pečivo nasiaknuť zmesou.
- Maslo rozpustite a pridajte do plnky. Premiešajte.
- Strúčik cesnaku ošúpte a najemno nasekajte. Cesnak môžete vynechať, dodá však plnke jemne pikantnú chuť.
- Bielky vyšľahajte na tuhý sneh a zľahka ich vmiešajte do plnky spolu s nasekaným cesnakom.
- Plnku nalejte do vymastenej formy a pečte v predhriatej rúre na 180 °C cca 40 minút, kým plnka nie je zlatohnedá.
Slaná variácia pre gurmánov:
Pre tých, ktorí preferujú slané chute, je tu skvelá alternatíva – plnka so slaninkou. Jednoducho pridajte do cesta spolu s pečivom aj:
- 100 g na kocky nakrájanej údenej slaniny alebo šunky
Postup pre slanú plnku:
- Postupujte podľa bodov 1-3 z klasického receptu.
- Predtým, ako pridáte maslo, opražte na panvici nakrájanú slaninku do chrumkava. Slaninku potom primiešajte spolu s maslom do plnky.
- Pokračujte podľa bodov 4-6 z klasického receptu.
Tipy pre dokonalú plnku:
- Pečivo nakrájajte na menšie kúsky, aby sa plnka ľahšie piekla a servírovala.
- Do plnky môžete pridať aj hrozienka, sušené slivky, orechy alebo kandované ovocie pre bohatšiu chuť a textúru.
- Plnku môžete piecť v jednej veľkej forme alebo v menších formách, napríklad v muffinových formách.
- Plnku môžete podávať teplú alebo studenú, podľa chuti.
Veľkonočná plnka z pečiva je chutný a univerzálny recept, ktorý si môžete vychutnať na rôzne spôsoby. Či už preferujete klasickú verziu alebo slanú variáciu s príchuťou slaniny, táto dobrota zaručene poteší vaše chuťové poháriky a spríjemní vám sviatočné chvíle. Dobrú chuť!