Klasické Pizza cesto
Ingrediencie:
- 2 1/4 čajovej lyžičky suchého droždia
- 1/2 lyžičky cukru
- 3/4 šálky teplej vody (teplota asi 40 °C)
- 2 šálky múky (ideálne typu „00“ alebo univerzálnej)
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička extra panenského olivového oleja
Postup:
Aktivácia droždia:
- V malej miske zmiešajte teplú vodu, cukor a suché droždie. Nechajte odstáť približne 5-10 minút, kým nevznikne pevný povlak.
Príprava cesta:
- V mixéri s hákom na cesto alebo veľkej miske zmiešajte múku a soľ.
- Pridajte aktívne droždie a začnite miešať.
- Postupne pridávajte múku, kým nevytvoríte hladké cesto, ktoré nie je príliš lepkavé.
Hnetenie cesta:
- Položte cesto na dobre pomúčený povrch a začnite ho hnietiť rukami.
- Hneťte cesto asi 8-10 minút, kým nebude elastické a pružné.
Prvé kysnutie:
- Vymažte misku olejom.
- Položte cesto do misky a zakryte ho čistou handrou alebo plastovým obalom.
- Nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1-2 hodiny, kým sa objem zdvojnásobí.
Druhé kysnutie (voliteľné):
- Vyberiete cesto z misky, znova ho premiešate a necháte kysnúť ďalších 30-60 minút pre ešte lepší výsledok.
Príprava na pečenie:
- Rozdeľte cesto podľa počtu pízz, ktoré plánujete pripraviť.
- Každý kúsok cesta vyvaľkajte na tenký plát podľa veľkosti pizzového plechu.
Pečenie:
- Predhrejte rúru na 220 °C.
- Položte cesto na pizzový plech.
- Predpečte cesto asi 5-7 minút, kým nie je ľahko zlatisté.
- Potom pridajte obľúbené ingrediencie a dopečte pizzu podľa potreby.
Tento recept na pizzové cesto vám umožní vytvoriť domáce pizze s vynikajúcou chuťou a textúrou. Užite si svoju vlastnú domácu pizzu plnú čerstvých ingrediencií!
1. Klasická Margherita
Ingrediencie:
- 1 guľa pizzového cesta
- 1/2 šálky paradajkový pretlak
- 1 1/2 šálky čerstvej mozzarelly, nakrájanej
- Čerstvý bazalkový list
- Extra panenský olivový olej
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Rozvlaľkajte cesto na pizzový plech alebo kameňovú dosku.
- Rozotrite paradajkový pretlak na cesto.
- Posypte mozzarellou.
- Pridajte čerstvé listy bazalky a zakončite soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Polejte extra panenským olivovým olejom.
- Pečte v predhriatej rúre na 220 °C asi 12-15 minút alebo kým cesto nie je zlatisto hnedej farby.
2. BBQ Kurča s Ananásom
Ingrediencie:
- 1 guľa pizzového cesta
- 1/2 šálky BBQ omáčky
- 1 1/2 šálky kuracieho mäsa, ugrilovaného a nakrájaného na kúsky
- 1 šálka nasekaných ananásových kúskov
- 1 1/2 šálky strúhaného cheddaru
- Čerstvý koriander na ozdobenie (voliteľné)
Postup:
- Rozložte cesto na pizzový plech alebo kameňovú dosku.
- Natrieme BBQ omáčkou na cesto.
- Rozložte ugrilované kurča na vrch.
- Pridajte ananásové krúpky a posypte strúhaným cheddarom.
- Pečte v predhriatej rúre na 220 °C asi 12-15 minút alebo kým cesto nie je zlatisto hnedej farby.
- Ozdobte čerstvým koriandrom, ak preferujete.
3. Vegetariánska Pesto Pizza
Ingrediencie:
- 1 guľa pizzového cesta
- 1/2 šálky bazalkového pesta
- 1 1/2 šálky cherry paradajok, rozpolených
- 1 šálka nasekaných šampiňónov
- 1/2 šálky čierných olív, nakrájane
- 1 1/2 šálky strúhanej mozzarely
- Čerstvá rukola na ozdobenie
Postup:
- Rozložte cesto na pizzový plech alebo kameňovú dosku.
- Rozotrite bazalkové pesto na cesto.
- Rozložte cherry paradajky, šampiňóny a olivy na vrch.
- Posypte strúhanou mozzarellou.
- Pečte v predhriatej rúre na 220 °C asi 12-15 minút alebo kým cesto nie je zlatisto hnedej farby.
- Ozdobte čerstvou rukolou pred podávaním.
Tieto recepty vám umožnia vytvoriť pizzu podľa vašich obľúbených chutí. Bon appétit!