Tri lahodné Pizza recepty

Fakty a Rady

Tri lahodné Pizza recepty

Klasické Pizza cesto

Ingrediencie:

  • 2 1/4 čajovej lyžičky suchého droždia
  • 1/2 lyžičky cukru
  • 3/4 šálky teplej vody (teplota asi 40 °C)
  • 2 šálky múky (ideálne typu „00“ alebo univerzálnej)
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička extra panenského olivového oleja

Postup:

  1. Aktivácia droždia:

    • V malej miske zmiešajte teplú vodu, cukor a suché droždie. Nechajte odstáť približne 5-10 minút, kým nevznikne pevný povlak.
  2. Príprava cesta:

    • V mixéri s hákom na cesto alebo veľkej miske zmiešajte múku a soľ.
    • Pridajte aktívne droždie a začnite miešať.
    • Postupne pridávajte múku, kým nevytvoríte hladké cesto, ktoré nie je príliš lepkavé.
  3. Hnetenie cesta:

    • Položte cesto na dobre pomúčený povrch a začnite ho hnietiť rukami.
    • Hneťte cesto asi 8-10 minút, kým nebude elastické a pružné.
  4. Prvé kysnutie:

    • Vymažte misku olejom.
    • Položte cesto do misky a zakryte ho čistou handrou alebo plastovým obalom.
    • Nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1-2 hodiny, kým sa objem zdvojnásobí.
  5. Druhé kysnutie (voliteľné):

    • Vyberiete cesto z misky, znova ho premiešate a necháte kysnúť ďalších 30-60 minút pre ešte lepší výsledok.
  6. Príprava na pečenie:

    • Rozdeľte cesto podľa počtu pízz, ktoré plánujete pripraviť.
    • Každý kúsok cesta vyvaľkajte na tenký plát podľa veľkosti pizzového plechu.
  7. Pečenie:

    • Predhrejte rúru na 220 °C.
    • Položte cesto na pizzový plech.
    • Predpečte cesto asi 5-7 minút, kým nie je ľahko zlatisté.
    • Potom pridajte obľúbené ingrediencie a dopečte pizzu podľa potreby.

Tento recept na pizzové cesto vám umožní vytvoriť domáce pizze s vynikajúcou chuťou a textúrou. Užite si svoju vlastnú domácu pizzu plnú čerstvých ingrediencií!

1. Klasická Margherita

Ingrediencie:

  • 1 guľa pizzového cesta
  • 1/2 šálky paradajkový pretlak
  • 1 1/2 šálky čerstvej mozzarelly, nakrájanej
  • Čerstvý bazalkový list
  • Extra panenský olivový olej
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Rozvlaľkajte cesto na pizzový plech alebo kameňovú dosku.
  2. Rozotrite paradajkový pretlak na cesto.
  3. Posypte mozzarellou.
  4. Pridajte čerstvé listy bazalky a zakončite soľou a čiernym korením podľa chuti.
  5. Polejte extra panenským olivovým olejom.
  6. Pečte v predhriatej rúre na 220 °C asi 12-15 minút alebo kým cesto nie je zlatisto hnedej farby.

2. BBQ Kurča s Ananásom

Ingrediencie:

  • 1 guľa pizzového cesta
  • 1/2 šálky BBQ omáčky
  • 1 1/2 šálky kuracieho mäsa, ugrilovaného a nakrájaného na kúsky
  • 1 šálka nasekaných ananásových kúskov
  • 1 1/2 šálky strúhaného cheddaru
  • Čerstvý koriander na ozdobenie (voliteľné)

Postup:

  1. Rozložte cesto na pizzový plech alebo kameňovú dosku.
  2. Natrieme BBQ omáčkou na cesto.
  3. Rozložte ugrilované kurča na vrch.
  4. Pridajte ananásové krúpky a posypte strúhaným cheddarom.
  5. Pečte v predhriatej rúre na 220 °C asi 12-15 minút alebo kým cesto nie je zlatisto hnedej farby.
  6. Ozdobte čerstvým koriandrom, ak preferujete.

3. Vegetariánska Pesto Pizza

Ingrediencie:

  • 1 guľa pizzového cesta
  • 1/2 šálky bazalkového pesta
  • 1 1/2 šálky cherry paradajok, rozpolených
  • 1 šálka nasekaných šampiňónov
  • 1/2 šálky čierných olív, nakrájane
  • 1 1/2 šálky strúhanej mozzarely
  • Čerstvá rukola na ozdobenie

Postup:

  1. Rozložte cesto na pizzový plech alebo kameňovú dosku.
  2. Rozotrite bazalkové pesto na cesto.
  3. Rozložte cherry paradajky, šampiňóny a olivy na vrch.
  4. Posypte strúhanou mozzarellou.
  5. Pečte v predhriatej rúre na 220 °C asi 12-15 minút alebo kým cesto nie je zlatisto hnedej farby.
  6. Ozdobte čerstvou rukolou pred podávaním.

Tieto recepty vám umožnia vytvoriť pizzu podľa vašich obľúbených chutí. Bon appétit!

 

Vložiť komentár