Sladké potešenie z jesene: Tvarohovo-slivkový koláč s drobenkou – Fakty a rady prinášajú recept

Fakty a Rady

Tvarohovo-slivkový koláč s drobenkou

Keď sa sady prehýbajú pod ťarchou zrelých sliviek, je čas na sladké pečenie! Prinášame vám recept na neodolateľný tvarohovo-slivkový koláč s chrumkavou drobenkou, ktorý je ideálnym spôsobom, ako využiť sezónne ovocie a potešiť svoje chuťové poháriky.

Ingrediencie:

  • Cesto:

    • 250 g hladkej múky
    • 125 g masla (studeného, nakrájaného na kocky) 🧈
    • 70 g práškového cukru
    • 1 vajce 🥚
    • Štipka soli
  • Tvarohová plnka:

    • 500 g jemného tvarohu
    • 100 g kryštálového cukru
    • 2 vajcia 🥚🥚
    • 1 vanilkový cukor
    • Kôra z 1 citróna 🍋
  • Slivková vrstva:

    • 500 g sliviek (odkôstkovaných a nakrájaných na polovice)
    • 2 lyžice kryštálového cukru
    • 1 lyžička mletej škorice
  • Drobenka:

    • 100 g hladkej múky
    • 50 g masla (studeného, nakrájaného na kocky) 🧈
    • 50 g hnedého cukru

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. 🔥
  2. V miske zmiešajte múku, cukor a soľ. Pridajte maslo a prstami zapracujte do sypkej zmesi, kým nevznikne drobenka. Potom pridajte vajce a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút. ❄️
  3. Pripravte tvarohovú plnku: V miske zmiešajte tvaroh, cukor, vajcia, vanilkový cukor a citrónovú kôru.
  4. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a preneste ho do vymastenej a múkou vysypanej formy na koláč. Okraje cesta môžete mierne vyvýšiť.
  5. Na cesto rozotrite tvarohovú plnku.
  6. Na plnku poukladajte slivky a posypte ich cukrom a škoricou.
  7. Pripravte drobenku: V miske zmiešajte múku, cukor a maslo. Prstami zapracujte do sypkej zmesi, kým nevznikne drobenka.
  8. Drobenku rovnomerne rozprestrite na slivky.
  9. Pečte v predhriatej rúre približne 40-45 minút, alebo kým drobenka nezozlatne a plnka nestuhne. ⏲️

Tipy od Fakty a rady:

  • Ak sú slivky veľmi kyslé, môžete pridať viac cukru.
  • Do drobenky môžete pridať nasekané orechy alebo ovsené vločky pre extra chrumkavosť.
  • Koláč podávajte teplý alebo vychladnutý, ideálne s kopčekom šľahačky alebo vanilkovou zmrzlinou.🍦

Tento tvarohovo-slivkový koláč s drobenkou je dokonalou kombináciou sladkej a kyslej chuti, jemného tvarohu a chrumkavej posýpky. Vyskúšajte náš recept a vychutnajte si túto jesennú lahôdku! 😋

Pre viac receptov a inšpirácie navštívte našu webovú stránku

Vložiť komentár