Keď sa slnko opiera do zeme a vzduch vonia grilovačkou, je čas vytiahnuť špízy! A tieto pikantné bravčové špízy so šampiňónmi, cuketou a paprikou sú dokonalou kombináciou chutí a farieb, ktorá rozžiari váš letný večer.
Sladká paprika, šťavnatá cuketa a aromatické šampiňóny sa prelínajú s jemne pikantnou chuťou bravčového mäsa, marinovaného v neodolateľnej zmesi korenia a byliniek. Každé sústo je explóziou chutí, ktorá vás prenesie do slnečného Stredomoria.
A čo je najlepšie? Tieto špízy sú nielen chutné, ale aj zdravé a jednoduché na prípravu. Stačí nakrájať ingrediencie, namarinovať mäso a napichnúť všetko na špajdle. Potom už len stačí hodiť ich na gril a nechať sa unášať vôňou, ktorá sa bude šíriť po okolí.
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej krkovičky alebo panenky
- 2 cukety
- 2 červené papriky
- 200 g šampiňónov
- 1 cibuľa
- 4 PL olivového oleja
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 PL medu
- 1 ČL mletej červenej papriky
- 1 ČL mletého čierneho korenia
- 1 ČL sušeného oregana
- Šťava z polovice citróna
- Soľ
Postup:
- Bravčové mäso nakrájajte na kocky veľkosti sústa.
- Cuketu a papriku nakrájajte na väčšie kusy.
- Šampiňóny očistite a nakrájajte na polovice alebo štvrtiny.
- Cibuľu nakrájajte na väčšie kusy.
- V miske zmiešajte olivový olej, sójovú omáčku, med, červenú papriku, čierne korenie, oregano, citrónovú šťavu a soľ.
- Do marinády pridajte nakrájané mäso a zeleninu a dôkladne premiešajte. Nechajte marinovať aspoň 30 minút, ideálne však niekoľko hodín alebo cez noc.
- Na špajdle striedavo napichujte mäso, cuketu, papriku, šampiňóny a cibuľu.
- Grilujte špízy na rozpálenom grile z každej strany, kým nie sú mäso a zelenina prepečené a mierne zhnednuté.
Servírovanie:
Podávajte s čerstvým chlebom, ryžou alebo zemiakmi. Špízy môžete pokvapkať aj zvyšnou marinádou.
Tipy a triky:
- Ak nemáte čerstvé bylinky, môžete použiť aj sušené.
- Pre pikantnejšiu chuť môžete pridať viac červenej papriky alebo chilli.
- Namiesto bravčového mäsa môžete použiť aj kuracie alebo hovädzie.
Dobrú chuť!
Faktyarady.sk – Váš zdroj užitočných informácií