Pečené kurča je jedným z najobľúbenejších jedál na svete. Je to jednoduché a chutné jedlo, ktoré sa dá pripraviť na rôzne spôsoby. V tomto recepte vám ukážem, ako upiecť dokonalé pečené kurča s chrumkavou kôrkou a šťavnatým mäsom.
Ingrediencie:
- 1 celé kurča (cca 1,5 kg)
- 1 lyžica soli
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1 lyžica olivového oleja
- 1/2 citrónu
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vetvička tymianu
- 1 vetvička rozmarínu
Postup:
Príprava kurčaťa:
- Kurča umyte a osušte.
- Vnútro aj vonkajšok kurčaťa potrite soľou a korením.
- Do dutiny kurčaťa vložte 1/2 citrónu nakrájaného na plátky, cibuľu nakrájanú na štvrtky a 1 strúčik cesnaku /cesnaku nie je nikdy dosť/.
- Kurča vložte do pekáča a polejte olivovým olejom.
Pečenie:
- Predohrejte rúru na 180°C.
- Pečte kurča cca 1 hodinu a 30 minút, kým nie je hotové.
- Počas pečenia kurča polievajte výpekom.
- 15 minút pred koncom pečenia pridajte do pekáča tymian a rozmarín.
Servírovanie:
- Upečené kurča nechajte 10 minút odpočívať, aby sa šťava v mäse rozložila.
- Kurča nakrájajte na porcie a servírujte s výpekom a prílohou podľa chuti.
Tipy:
- Pre extra chuť môžete kurča pred pečením namarinovať v zmesi olivového oleja, korenia a byliniek.
- Do dutiny kurčaťa môžete vložiť aj iné ingrediencie, ako sú jablká, slivky alebo sušené ovocie.
- Ak chcete mať kurča extra šťavnaté, môžete ho piecť v pekáči s trochou vody alebo vývaru.
- Pečené kurča môžete servírovať s rôznymi omáčkami, ako je napríklad kyslá smotanová omáčka, hubová omáčka alebo grilovacia omáčka.
Bonus:
- Ak chcete kurčaťu dodať dymovú chuť, môžete ho piecť na grile.
- Kurča môžete piecť aj v pomalom hrnci. V takomto prípade ho pečte na nízkej teplote cca 6-8 hodín.
Nech vám chutí!