Pečené kurča: Chutná a šťavnatá klasika

Fakty a Rady

Pečené kurča

Pečené kurča je jedným z najobľúbenejších jedál na svete. Je to jednoduché a chutné jedlo, ktoré sa dá pripraviť na rôzne spôsoby. V tomto recepte vám ukážem, ako upiecť dokonalé pečené kurča s chrumkavou kôrkou a šťavnatým mäsom.

Ingrediencie:

  • 1 celé kurča (cca 1,5 kg)
  • 1 lyžica soli
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1/2 citrónu
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vetvička tymianu
  • 1 vetvička rozmarínu

Postup:

  1. Príprava kurčaťa:

    • Kurča umyte a osušte.
    • Vnútro aj vonkajšok kurčaťa potrite soľou a korením.
    • Do dutiny kurčaťa vložte 1/2 citrónu nakrájaného na plátky, cibuľu nakrájanú na štvrtky a 1 strúčik cesnaku /cesnaku nie je nikdy dosť/.
    • Kurča vložte do pekáča a polejte olivovým olejom.
  2. Pečenie:

    • Predohrejte rúru na 180°C.
    • Pečte kurča cca 1 hodinu a 30 minút, kým nie je hotové.
    • Počas pečenia kurča polievajte výpekom.
    • 15 minút pred koncom pečenia pridajte do pekáča tymian a rozmarín.
  3. Servírovanie:

    • Upečené kurča nechajte 10 minút odpočívať, aby sa šťava v mäse rozložila.
    • Kurča nakrájajte na porcie a servírujte s výpekom a prílohou podľa chuti.

Tipy:

  • Pre extra chuť môžete kurča pred pečením namarinovať v zmesi olivového oleja, korenia a byliniek.
  • Do dutiny kurčaťa môžete vložiť aj iné ingrediencie, ako sú jablká, slivky alebo sušené ovocie.
  • Ak chcete mať kurča extra šťavnaté, môžete ho piecť v pekáči s trochou vody alebo vývaru.
  • Pečené kurča môžete servírovať s rôznymi omáčkami, ako je napríklad kyslá smotanová omáčka, hubová omáčka alebo grilovacia omáčka.

Bonus:

  • Ak chcete kurčaťu dodať dymovú chuť, môžete ho piecť na grile.
  • Kurča môžete piecť aj v pomalom hrnci. V takomto prípade ho pečte na nízkej teplote cca 6-8 hodín.

Nech vám chutí!

Faktyarady.sk

Vložiť komentár