Keď sa dni ochladia a lístie sa sfarbí dozlatista, prichádza čas na teplé a výživné jedlá. Prinášame vám recept na lahodnú pečenú tekvicu plnenú quinoou, hubami a syrom feta, ktorá je ideálnym spôsobom, ako si vychutnať jesenné chute a zahriať sa zvnútra.
Ingrediencie:
- 1 stredne veľká tekvica Hokkaido
- 1 šálka quinoy
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 200 g húb (napr. šampiňóny alebo lesné huby)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- 100 g syra feta
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
- Rúru predhrejte na 200 °C. 🔥
- Tekvicu umyte, rozkrojte na polovicu, vydlabte semienka a jemne vydlabte dužinu, aby vznikol priestor na plnku.
- V hrnci priveďte do varu vývar a pridajte quinou. Znížte teplotu, prikryte a varte 15-20 minút, alebo kým quinoa nie je mäkká a všetka tekutina sa nevstrebe.
- Medzitým očistite a nakrájajte huby a cibuľu. Cesnak ošúpte a nasekajte nadrobno.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a orestujte cibuľu dozlatista. Pridajte cesnak a huby a opekajte, kým huby nezmäknú a nepustia šťavu.
- Zmiešajte uvarenú quinou s hubami a cibuľou. Dochutte soľou a korením podľa chuti.
- Plnku naplňte do vydlabanej tekvice. Navrch rozdrobte syr feta.
- Tekvicu položte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre približne 30-40 minút, alebo kým tekvica nie je mäkká.
- Pred podávaním posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tipy od Fakty a rady:
- Pre extra chuť môžete do plnky pridať nasekané orechy, sušené brusnice alebo iné obľúbené ingrediencie.
- Ak nemáte tekvicu Hokkaido, môžete použiť iný druh tekvice, ale nezabudnite ju ošúpať.
- Toto jedlo je vhodné aj pre vegetariánov a vegánov. Stačí vynechať syr feta alebo ho nahradiť vegánskou alternatívou.
Táto pečená tekvica plnená quinoou, hubami a syrom feta je nielen chutná, ale aj výživná. Je to skvelý spôsob, ako využiť sezónne ingrediencie a pripraviť si zdravé a zároveň uspokojujúce jedlo.
Pre viac receptov a inšpirácie navštívte našu webovú stránku!