Jesenná klasika: Pečená tekvica plnená quinoou, hubami a syrom feta – Fakty a rady prinášajú recept

Fakty a Rady

Pečená tekvica plnená quinoou, hubami a syrom feta

Keď sa dni ochladia a lístie sa sfarbí dozlatista, prichádza čas na teplé a výživné jedlá. Prinášame vám recept na lahodnú pečenú tekvicu plnenú quinoou, hubami a syrom feta, ktorá je ideálnym spôsobom, ako si vychutnať jesenné chute a zahriať sa zvnútra.

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľká tekvica Hokkaido
  • 1 šálka quinoy
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 200 g húb (napr. šampiňóny alebo lesné huby)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 100 g syra feta
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 200 °C. 🔥
  2. Tekvicu umyte, rozkrojte na polovicu, vydlabte semienka a jemne vydlabte dužinu, aby vznikol priestor na plnku.
  3. V hrnci priveďte do varu vývar a pridajte quinou. Znížte teplotu, prikryte a varte 15-20 minút, alebo kým quinoa nie je mäkká a všetka tekutina sa nevstrebe.
  4. Medzitým očistite a nakrájajte huby a cibuľu. Cesnak ošúpte a nasekajte nadrobno.
  5. Na panvici rozohrejte olivový olej a orestujte cibuľu dozlatista. Pridajte cesnak a huby a opekajte, kým huby nezmäknú a nepustia šťavu.
  6. Zmiešajte uvarenú quinou s hubami a cibuľou. Dochutte soľou a korením podľa chuti.
  7. Plnku naplňte do vydlabanej tekvice. Navrch rozdrobte syr feta.
  8. Tekvicu položte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre približne 30-40 minút, alebo kým tekvica nie je mäkká.
  9. Pred podávaním posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Tipy od Fakty a rady:

  • Pre extra chuť môžete do plnky pridať nasekané orechy, sušené brusnice alebo iné obľúbené ingrediencie.
  • Ak nemáte tekvicu Hokkaido, môžete použiť iný druh tekvice, ale nezabudnite ju ošúpať.
  • Toto jedlo je vhodné aj pre vegetariánov a vegánov. Stačí vynechať syr feta alebo ho nahradiť vegánskou alternatívou.

Táto pečená tekvica plnená quinoou, hubami a syrom feta je nielen chutná, ale aj výživná. Je to skvelý spôsob, ako využiť sezónne ingrediencie a pripraviť si zdravé a zároveň uspokojujúce jedlo.

Pre viac receptov a inšpirácie navštívte našu webovú stránku!

Vložiť komentár