Leto sa pomaly končí, ale jeho chute si môžeme ešte chvíľu vychutnať. Pripravili sme pre vás recept na lahodný hruškový koláč s mandľovou posýpkou, ktorý je ideálnym dezertom na prechod medzi letom a jeseňou.
Ingrediencie:
Cesto:
- 200 g hladkej múky
- 100 g masla (studeného, nakrájaného na kocky)
- 50 g práškového cukru
- 1 vajce
- Štipka soli
Plnka:
- 4-5 zrelých hrušiek
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- Šťava z polovice citróna
Mandľová posýpka:
- 50 g mandľových lupienkov
- 30 g masla (rozpusteného)
- 30 g hnedého cukru
Postup:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- V miske zmiešajte múku, cukor a soľ. Pridajte maslo a prstami zapracujte do sypkej zmesi, kým nevznikne drobenka. Potom pridajte vajce a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.
- Hrušky ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na tenké plátky. V miske ich zmiešajte s cukrom, škoricou a citrónovou šťavou.
- Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a preneste ho do vymastenej a múkou vysypanej formy na koláč. Okraje cesta môžete mierne vyvýšiť.
- Na cesto rozložte plátky hrušiek.
- V malej miske zmiešajte mandľové lupienky s rozpusteným maslom a hnedým cukrom. Túto zmes nasypte rovnomerne na hrušky.
- Pečte v predhriatej rúre približne 30-40 minút, alebo kým cesto nie je zlatohnedé a hrušky mäkké.
Tipy od Fakty a rady:
- Ak chcete koláč ešte viac ozvláštniť, môžete do cesta pridať trochu mletej vanilky alebo nastrúhanú citrónovú kôru.
- Pred podávaním môžete koláč posypať práškovým cukrom.
- Hrušky môžete nahradiť iným sezónnym ovocím, napríklad slivkami alebo jablkami.
Tento hruškový koláč s mandľovou posýpkou je dokonalým spojením sladkých a chrumkavých chutí. Vyskúšajte náš recept a potešte seba aj svojich blízkych týmto lahodným dezertom.
Pre viac receptov a inšpirácie navštívte našu webovú stránku!