Naozajstná domáca jablková štrúdľa s tenučkým, chrumkavým cestom a šťavnatou, voňavou plnkou je korunou jesenného pečenia. Jej vôňa škorice a pečených jabĺk dokáže v okamihu naplniť domov pocitom tepla a pohody. Mnohí z nás majú na tento koláč nostalgické spomienky od babičky a často sa ho boja upiecť doma, najmä kvôli príprave ťahaného cesta.
Zabudnite na strach! S naším podrobným a overeným receptom vám ukážeme, že príprava poctivého ťahaného cesta nie je žiadna veda. Poďme na to krok za krokom.
Základ úspechu: 3 tajomstvá dokonalého ťahaného cesta
- Správna múka: Použite hladkú pšeničnú múku T650, ideálne špeciál určenú na kysnuté alebo jemné pečivo, ktorá má vyšší obsah lepku. Lepok dodá cestu potrebnú pružnosť.
- Teplá voda a ocot: Voda musí byť vlažná, nie horúca ani studená. Lyžička octu v ceste pomáha uvoľniť lepok a robí cesto elastickejším a ľahšie ťahateľným.
- Odpočinok a teplo: Cesto si po vymiesení musí oddýchnuť na teplom mieste. Ideálne je ho prikryť nahriatym hrncom. Vďaka tomu sa s ním bude fantasticky pracovať.
Recept na najlepšiu domácu jablkovú štrúdľu
Suroviny:
Na ťahané cesto (na 2 záviny):
- 250 g hladkej múky T650
- 125 ml vlažnej vody
- 3 lyžice oleja (slnečnicový alebo repkový)
- 1 lyžica octu
- štipka soli
Na jablkovú plnku:
- cca 1 kg šťavnatých, kyslejších jabĺk (napr. odrody Idared, Jonagold)
- 2-3 lyžice kryštálového alebo trstinového cukru (podľa kyslosti jabĺk)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- hrsť hrozienok (voliteľné, vopred namočených v rume)
- hrsť nasekaných vlašských orechov (voliteľné)
- 3-4 lyžice strúhanky
- 1 lyžica masla
Na dokončenie:
- cca 50 g rozpusteného masla na potieranie
- práškový cukor na posypanie
Postup krok za krokom:
- Pripravte cesto: Do misky preosejte múku, pridajte soľ. V strede urobte jamku, do ktorej nalejte vlažnú vodu, olej a ocot. Vareškou alebo rukami začnite spracovávať cesto. Keď sa suroviny spoja, vyklopte ho na pracovnú dosku a mieste ho rukami aspoň 10-15 minút, kým nebude úplne hladké, lesklé a pružné.
- Nechajte cesto odpočívať: Z cesta vytvarujte bochník, potrite ho zľahka olejom (aby neobschol), položte na pomúčenú dosku a prikryte ho teplým hrncom. Nechajte ho odpočívať minimálne 30-45 minút.
- Pripravte plnku: Kým cesto odpočíva, jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nastrúhajte na hrubom strúhadle. V miske ich zmiešajte s cukrom, vanilkovým cukrom, škoricou, hrozienkami a orechmi. Na malej panvičke si na masle opražte strúhanku dozlatista – vďaka tomu nasiakne prebytočnú šťavu z jabĺk a cesto sa nerozmočí.
- Ťahanie cesta: Na veľký stôl rozprestrite čistý obrus a zľahka ho poprášte múkou. Odpočinuté cesto rozdeľte na dva bochníky. Jeden bochník vráťte pod teplý hrniec. Druhý na obruse zľahka rozvaľkajte valčekom do tvaru obdĺžnika.
- Teraz prichádza tá zábavná časť. Pod cesto opatrne vsuňte ruky (chrbátmi dlaní nahor) a začnite ho jemne a trpezlivo naťahovať od stredu k okrajom do všetkých strán. Cesto by malo byť takmer priesvitné, ako pergamenový papier. Ak sa vám urobí malá dierka, nič sa nedeje. Hrubšie okraje odrežte.
- Plnenie a zavinovanie: Cesto nechajte chvíľu preschnúť (asi 5 minút). Potom ho pokvapkajte rozpusteným maslom a posypte polovicou opraženej strúhanky. Na jeden dlhší okraj navrstvite polovicu jablkovej plnky. Pomocou obrusu začnite štrúdľu pevne, ale jemne rolovať.
- Pečenie: Štrúdľu opatrne preneste na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ju rozpusteným maslom a pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 30-40 minút, alebo kým nie je krásne zlatohnedá a chrumkavá. Počas pečenia ju môžete ešte raz alebo dvakrát potrieť maslom. Postup zopakujte aj s druhým bochníkom cesta.
⭐ Špeciálny tip od Faktyarady.sk: Tajomstvo extra šťavnatej plnky
Chcete, aby bola vaša plnka ešte lepšia? Jablká po nastrúhaní jemne vyžmýkajte a šťavu zachyťte do misky. Pridajte do nej lyžicu rumu a namočte do nej hrozienka. Po naplnení a zavinutí štrúdle ju pred vložením do rúry na niekoľkých miestach popichajte vidličkou. Vďaka tomu bude môcť unikať para a cesto zostane krásne chrumkavé.
Nechajte štrúdľu pred krájaním aspoň trochu vychladnúť. Ešte teplú ju bohato posypte práškovým cukrom a podávajte. Príprava domácej ťahanej štrúdle je zážitok, ktorý vás naplní hrdosťou a váš domov tou najkrajšou jesennou vôňou.
Dobrú chuť!
Sledujte nás aj na sociálnych sieťach.
