Bún bò Nam Bộ: Vôňa a chuťová explozia Vietnamu v Tvojej kuchyni

Fakty a Rady

Bún bò Nam Bộ: Vôňa a chuťová explozia Vietnamu v Tvojej kuchyni

Vietnamská kuchyňa je známa svojou jedinečnou kombináciou aróm a sviežich ingrediencií. Jedným z najpopulárnejších vietnamských jedál je Bún bò Nam Bộ, ktoré okúzli každého svojou bohatou chuťou a osviežujúcou vôňou. V tomto článku sa pozrieme na pôvod tohto jedla a naučíme sa, ako si ho môžete pripraviť v pohodlí svojej kuchyne.

Pôvod Bún bò Nam Bộ:

Bún bò Nam Bộ je tradičné jedlo, ktoré pochádza z južného Vietnamu. Jeho názov doslova znamená „ryzové rezance s hovädzím mäsom z južného kraja.“ Toto jedlo je známe svojou ľahkosťou, čo z neho robí ideálny obed alebo večeru, najmä v teplých letných mesiacoch.

Recept na Bún bò Nam Bộ:

Ingrediencie:

  • 400 g hovädzieho mäsa (najlepšie hovädzieho plátkov alebo biftek)
  • 200 g ryžových rezancov (bún)
  • 1 veľká mrkva, na tenké prúžky
  • 1 uhorka, na tenké prúžky
  • 100 g klíčkov sóje
  • 1 hrsť koriandra, jemne nasekaná
  • 1 hrsť mäty, jemne nasekaná
  • 1 čili, jemne nasekané (voliteľné, podľa preferencie)
  • 3 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice limetkovej šťavy
  • 2 lyžice cukru
  • 2 lyžice rybacieho oleja
  • 3 strúčiky cesnaku, jemne nasekané

Postup:

  1. Príprava mäsa: Hovädzie mäso nakrájajte na tenké plátky a osoľte. Vložte do chladničky, aby sa namarinádovalo.

  2. Príprava rezancov: Rezance uvarte podľa pokynov na obale. Po uvarení ich prepláchnite studenou vodou a nechajte odkvapkať.

  3. Marináda mäsa: V miske zmiešajte 2 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžicu limetkovej šťavy a 1 lyžicu cukru. Marinujte nakrájané hovädzie mäso v tejto zmesi asi 15 – 30 minút.

  4. Príprava zeleniny: Nakrájajte mrkvu a uhorku na tenké prúžky. Pripravte klíčky sóje.

  5. Príprava omáčky: V malej miske zmiešajte 1 lyžicu rybacieho oleja, 1 lyžicu sójovej omáčky, 1 lyžicu limetkovej šťavy a 1 lyžicu cukru.

  6. Smaženie mäsa: V horúcej panvici alebo wok-panvici rýchlo opečte marinované hovädzie mäso, až kým nebude vonkajšok pekne hnedý.

  7. Servírovanie: Na tanier rozložte uvarené rezance. Na ne pridajte opečené hovädzie mäso a na vrch pridajte čerstvé zeleninové prúžky, klíčky sóje a nasekané bylinky. Čerstvo uvarené Bún bò Nam Bộ podávajte s omáčkou zo špeciálnej misky, aby si každý mohol prispôsobiť chuť podľa vlastných preferencií.

Bún bò Nam Bộ je skvelým príkladom jedla, ktoré spojuje jednoduchosť s bohatým chuťovým zážitkom. Pri príprave tohto jedla si môžete vychutnať autentickú vietnamskú kuchyňu priamo v pohodlí svojej kuchyne. Ochutnajte harmóniu aróm, čerstvosti a exotických chutí s touto lahôdkou z južného Vietnamu.

Vložiť komentár