Domáca jablková štrúdľa: Recept na najlepšie ťahané cesto, ktoré zvládne každý

Fakty a Rady

Jablková štrúdľa

Naozajstná domáca jablková štrúdľa s tenučkým, chrumkavým cestom a šťavnatou, voňavou plnkou je korunou jesenného pečenia. Jej vôňa škorice a pečených jabĺk dokáže v okamihu naplniť domov pocitom tepla a pohody. Mnohí z nás majú na tento koláč nostalgické spomienky od babičky a často sa ho boja upiecť doma, najmä kvôli príprave ťahaného cesta.

Zabudnite na strach! S naším podrobným a overeným receptom vám ukážeme, že príprava poctivého ťahaného cesta nie je žiadna veda. Poďme na to krok za krokom.

Základ úspechu: 3 tajomstvá dokonalého ťahaného cesta

  1. Správna múka: Použite hladkú pšeničnú múku T650, ideálne špeciál určenú na kysnuté alebo jemné pečivo, ktorá má vyšší obsah lepku. Lepok dodá cestu potrebnú pružnosť.
  2. Teplá voda a ocot: Voda musí byť vlažná, nie horúca ani studená. Lyžička octu v ceste pomáha uvoľniť lepok a robí cesto elastickejším a ľahšie ťahateľným.
  3. Odpočinok a teplo: Cesto si po vymiesení musí oddýchnuť na teplom mieste. Ideálne je ho prikryť nahriatym hrncom. Vďaka tomu sa s ním bude fantasticky pracovať.

Recept na najlepšiu domácu jablkovú štrúdľu

Suroviny:

Na ťahané cesto (na 2 záviny):

  • 250 g hladkej múky T650
  • 125 ml vlažnej vody
  • 3 lyžice oleja (slnečnicový alebo repkový)
  • 1 lyžica octu
  • štipka soli

Na jablkovú plnku:

  • cca 1 kg šťavnatých, kyslejších jabĺk (napr. odrody Idared, Jonagold)
  • 2-3 lyžice kryštálového alebo trstinového cukru (podľa kyslosti jabĺk)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • hrsť hrozienok (voliteľné, vopred namočených v rume)
  • hrsť nasekaných vlašských orechov (voliteľné)
  • 3-4 lyžice strúhanky
  • 1 lyžica masla

Na dokončenie:

  • cca 50 g rozpusteného masla na potieranie
  • práškový cukor na posypanie

Postup krok za krokom:

  1. Pripravte cesto: Do misky preosejte múku, pridajte soľ. V strede urobte jamku, do ktorej nalejte vlažnú vodu, olej a ocot. Vareškou alebo rukami začnite spracovávať cesto. Keď sa suroviny spoja, vyklopte ho na pracovnú dosku a mieste ho rukami aspoň 10-15 minút, kým nebude úplne hladké, lesklé a pružné.
  2. Nechajte cesto odpočívať: Z cesta vytvarujte bochník, potrite ho zľahka olejom (aby neobschol), položte na pomúčenú dosku a prikryte ho teplým hrncom. Nechajte ho odpočívať minimálne 30-45 minút.
  3. Pripravte plnku: Kým cesto odpočíva, jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nastrúhajte na hrubom strúhadle. V miske ich zmiešajte s cukrom, vanilkovým cukrom, škoricou, hrozienkami a orechmi. Na malej panvičke si na masle opražte strúhanku dozlatista – vďaka tomu nasiakne prebytočnú šťavu z jabĺk a cesto sa nerozmočí.
  4. Ťahanie cesta: Na veľký stôl rozprestrite čistý obrus a zľahka ho poprášte múkou. Odpočinuté cesto rozdeľte na dva bochníky. Jeden bochník vráťte pod teplý hrniec. Druhý na obruse zľahka rozvaľkajte valčekom do tvaru obdĺžnika.
  5. Teraz prichádza tá zábavná časť. Pod cesto opatrne vsuňte ruky (chrbátmi dlaní nahor) a začnite ho jemne a trpezlivo naťahovať od stredu k okrajom do všetkých strán. Cesto by malo byť takmer priesvitné, ako pergamenový papier. Ak sa vám urobí malá dierka, nič sa nedeje. Hrubšie okraje odrežte.
  6. Plnenie a zavinovanie: Cesto nechajte chvíľu preschnúť (asi 5 minút). Potom ho pokvapkajte rozpusteným maslom a posypte polovicou opraženej strúhanky. Na jeden dlhší okraj navrstvite polovicu jablkovej plnky. Pomocou obrusu začnite štrúdľu pevne, ale jemne rolovať.
  7. Pečenie: Štrúdľu opatrne preneste na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ju rozpusteným maslom a pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 30-40 minút, alebo kým nie je krásne zlatohnedá a chrumkavá. Počas pečenia ju môžete ešte raz alebo dvakrát potrieť maslom. Postup zopakujte aj s druhým bochníkom cesta.

Špeciálny tip od Faktyarady.sk: Tajomstvo extra šťavnatej plnky

Chcete, aby bola vaša plnka ešte lepšia? Jablká po nastrúhaní jemne vyžmýkajte a šťavu zachyťte do misky. Pridajte do nej lyžicu rumu a namočte do nej hrozienka. Po naplnení a zavinutí štrúdle ju pred vložením do rúry na niekoľkých miestach popichajte vidličkou. Vďaka tomu bude môcť unikať para a cesto zostane krásne chrumkavé.

Nechajte štrúdľu pred krájaním aspoň trochu vychladnúť. Ešte teplú ju bohato posypte práškovým cukrom a podávajte. Príprava domácej ťahanej štrúdle je zážitok, ktorý vás naplní hrdosťou a váš domov tou najkrajšou jesennou vôňou.

Dobrú chuť!

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach.

Faktyarady.sk

Jablková štrúdľa
Jablková štrúdľa
author avatar
Fakty a Rady

Vložiť komentár