Ako správne čistiť a udržiavať vaňu, sprchový kút a zrkadlo. Tipy od odborníkov

Fakty a Rady

vaňa, sprchový kút a zrkadlo

Kúpeľňa je miestom relaxácie a obnovy, preto je dôležité, aby bola vždy čistá a svieža. Udržiavanie kúpeľňového vybavenia v perfektnom stave však môže byť niekedy výzvou. Preto vám prinášame praktické rady a tipy od odborníkov zo Zanaku.sk, ako sa starať o vaňu, sprchový kút a zrkadlo, aby zostali dlho ako nové a vaša kúpeľňa žiarila čistotou.

Vaňa: Kráľovná kúpeľne

Vaňa je často ústredným bodom kúpeľne, preto si zaslúži špeciálnu starostlivosť. Zanaku.sk odporúča:

  • Pravidelné čistenie: Po každom kúpeli opláchnite vaňu teplou vodou a zotrite ju mäkkou handričkou. Tým zabránite usadzovaniu mydla a vodného kameňa, ktoré môžu časom spôsobiť matný vzhľad a ťažko odstrániteľné škvrny.
  • Hĺbkové čistenie: Raz týždenne použite jemný čistiaci prostriedok určený špeciálne na vane a špongiu na dôkladné vyčistenie. Venujte zvláštnu pozornosť oblastiam okolo odtoku, okrajov vane a miestam, kde sa často hromadí voda. Nezabudnite vyčistiť aj priestor pod vaňou, ak je prístupný.
  • Odstránenie vodného kameňa: Ak sa na vani objaví vodný kameň, použite ocot alebo kyselinu citrónovú. Naneste ich na postihnuté miesta, nechajte pôsobiť 15-20 minút a potom vydrhnite špongiou. Pre odolnejšie škvrny môžete použiť špeciálny odstraňovač vodného kameňa, ale vždy si najprv prečítajte návod na použitie.
  • Leštenie: Pre extra lesk a ochranu povrchu vane môžete použiť špeciálny leštidlo na akryl alebo smalt. Aplikujte ho podľa návodu na obale a vyleštite mäkkou handričkou.
  • Tip: Nikdy nepoužívajte abrazívne čistiace prostriedky ani drsné špongie, ktoré by mohli poškriabať povrch vane. Ak máte pochybnosti o vhodnosti čistiaceho prostriedku, vyskúšajte ho najprv na nenápadnom mieste.

Sprchový kút: Sviežosť každý deň

Sprchový kút je náchylný na usadzovanie vodného kameňa a mydla, čo môže viesť k neestetickému vzhľadu a problémom s funkčnosťou dverí a batérie. Zanaku.sk radí:

  • Každodenné čistenie: Po každom sprchovaní opláchnite steny a dvere sprchového kúta teplou vodou a zotrite ich stierkou. Tým zabránite usadzovaniu vodných kvapiek, ktoré po zaschnutí zanechávajú nevzhľadné škvrny.
  • Týždenné čistenie: Raz týždenne použite čistiaci prostriedok na sprchové kúty a špongiu na dôkladné vyčistenie všetkých povrchov vrátane stien, dverí, sprchovej vaničky, batérie a všetkých jej častí.
  • Odstránenie vodného kameňa: Na vodný kameň použite ocot alebo kyselinu citrónovú podobne ako pri vani. Pre silnejšie znečistenie môžete použiť špeciálny odstraňovač vodného kameňa.
  • Čistenie sprchovej hlavice: Sprchovú hlavicu pravidelne odvápnite, aby ste predišli upchávaniu a zníženiu prietoku vody. Môžete ju namočiť do octu na niekoľko hodín alebo použiť špeciálny odvápňovač.
  • Tip: Po vyčistení sprchového kúta ho nechajte dobre vyschnúť, najlepšie s otvorenými dverami, aby ste zabránili tvorbe plesní. Pravidelne kontrolujte tesnenia okolo dverí a sprchovej vaničky a v prípade potreby ich vymeňte, aby ste predišli úniku vody.

Zrkadlo: Bezchybný odraz

Čisté zrkadlo je nevyhnutnosťou pre každú kúpeľňu. Zanaku.sk odporúča:

  • Pravidelné čistenie: Po každom použití zrkadla ho zotrite mäkkou handričkou, aby ste odstránili prípadné kvapky vody a zubnú pastu.
  • Hĺbkové čistenie: Raz týždenne použite čistiaci prostriedok na zrkadlá a handričku z mikrovlákna na dôkladné vyčistenie celej plochy zrkadla.
  • Leštenie: Pre extra lesk a odstránenie šmúh môžete zrkadlo vyleštiť suchými novinami alebo špeciálnym leštidlom na zrkadlá. Aplikujte ho podľa návodu a vyleštite handričkou z mikrovlákna.
  • Tip: Vyhnite sa čisteniu zrkadla papierovými utierkami, ktoré môžu zanechať vlákna a spôsobiť škrabance. Ak máte tvrdú vodu, po umytí zrkadla ho môžete opláchnuť destilovanou vodou, aby ste predišli vzniku škvŕn.

Ďalšie tipy od Zanaku.sk

  • Vetranie: Pravidelne vetrajte kúpeľňu, aby ste zabránili tvorbe plesní a vlhkosti, ktoré môžu poškodiť vybavenie a spôsobiť zdravotné problémy.
  • Uteráky: Uteráky vymieňajte každé 3-4 dni a perte ich pri vysokej teplote (aspoň 60°C), aby ste zabili baktérie.
  • Rohožky: Rohožky pravidelne perte alebo vymieňajte, aby ste zabránili hromadeniu baktérií a nepríjemným zápachom.
  • Odpad: Pravidelne čistite odpady pomocou špeciálnych prostriedkov alebo zmesi sódy bikarbóny a octu, aby ste predišli upchávaniu a nepríjemným zápachom.
  • Kúpeľňové doplnky: Nezabudnite pravidelne čistiť aj kúpeľňové doplnky, ako sú dávkovače mydla, držiaky na uteráky a kefky na zuby.

Zanaku.sk: Váš partner pre krásnu kúpeľňu

Hľadáte kvalitné vybavenie do kúpeľne? Zanaku.sk ponúka široký výber vaní, sprchových kútov, zrkadiel a ďalšieho vybavenia. Navštívte ich e-shop na www.zanaku.sk alebo ich kontaktujte na telefónnom čísle 0911 125 451 alebo e-mailom na obchod@zanaku.sk.

S týmito radami od Zanaku.sk bude vaša kúpeľňa vždy žiarivá a pripravená na chvíle relaxácie!

Vložiť komentár