Pikantné bravčové špízy so šampiňónmi, cuketou a paprikou: Letná explózia chutí na vašom grile

Fakty a Rady

Pikantné bravčové špízy

Keď sa slnko opiera do zeme a vzduch vonia grilovačkou, je čas vytiahnuť špízy! A tieto pikantné bravčové špízy so šampiňónmi, cuketou a paprikou sú dokonalou kombináciou chutí a farieb, ktorá rozžiari váš letný večer.

Sladká paprika, šťavnatá cuketa a aromatické šampiňóny sa prelínajú s jemne pikantnou chuťou bravčového mäsa, marinovaného v neodolateľnej zmesi korenia a byliniek. Každé sústo je explóziou chutí, ktorá vás prenesie do slnečného Stredomoria.

A čo je najlepšie? Tieto špízy sú nielen chutné, ale aj zdravé a jednoduché na prípravu. Stačí nakrájať ingrediencie, namarinovať mäso a napichnúť všetko na špajdle. Potom už len stačí hodiť ich na gril a nechať sa unášať vôňou, ktorá sa bude šíriť po okolí.

Ingrediencie:

  • 500 g bravčovej krkovičky alebo panenky
  • 2 cukety
  • 2 červené papriky
  • 200 g šampiňónov
  • 1 cibuľa
  • 4 PL olivového oleja
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 PL medu
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL sušeného oregana
  • Šťava z polovice citróna
  • Soľ

Postup:

  1. Bravčové mäso nakrájajte na kocky veľkosti sústa.
  2. Cuketu a papriku nakrájajte na väčšie kusy.
  3. Šampiňóny očistite a nakrájajte na polovice alebo štvrtiny.
  4. Cibuľu nakrájajte na väčšie kusy.
  5. V miske zmiešajte olivový olej, sójovú omáčku, med, červenú papriku, čierne korenie, oregano, citrónovú šťavu a soľ.
  6. Do marinády pridajte nakrájané mäso a zeleninu a dôkladne premiešajte. Nechajte marinovať aspoň 30 minút, ideálne však niekoľko hodín alebo cez noc.
  7. Na špajdle striedavo napichujte mäso, cuketu, papriku, šampiňóny a cibuľu.
  8. Grilujte špízy na rozpálenom grile z každej strany, kým nie sú mäso a zelenina prepečené a mierne zhnednuté.

Servírovanie:

Podávajte s čerstvým chlebom, ryžou alebo zemiakmi. Špízy môžete pokvapkať aj zvyšnou marinádou.

Tipy a triky:

  • Ak nemáte čerstvé bylinky, môžete použiť aj sušené.
  • Pre pikantnejšiu chuť môžete pridať viac červenej papriky alebo chilli.
  • Namiesto bravčového mäsa môžete použiť aj kuracie alebo hovädzie.

Dobrú chuť!

Faktyarady.sk – Váš zdroj užitočných informácií

Vložiť komentár