Chceli by ste si vychutnať pravú taliansku pizzu Margherita, ale nechce sa vám ísť do reštaurácie? Žiadny problém! S týmto jednoduchým receptom si ju ľahko pripravíte doma v rúre a vychutnáte si nezameniteľnú chuť Talianska v pohodlí domova.
Pizza Margherita je klasická talianska pizza, ktorá je pomenovaná po kráľovnej Margarite Savoyskej. Kráľovná Margarita navštívila Neapol v roku 1889 a ochutnala pizzu od Rafaela Esposita, slávneho pizziara. Esposito na počesť kráľovnej vytvoril pizzu s farbami talianskej vlajky: červenou (paradajková omáčka), bielou (mozzarella) a zelenou (bazalka). Pizza Margherita sa odvtedy stala jednou z najobľúbenejších pizz na svete.
Ingrediencie:
Pre cesto:
- 500 g múky
- 350 ml vlažnej vody
- 7 g sušeného droždia
- 1 lyžička soli
- 2 lyžice olivového oleja
Pre omáčku:
- 400 g konzervovaných lúpaných paradajok
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- Čerstvá bazalka (na ozdobu)
Na vrch:
- 250 g mozzarelly nakrájanej na plátky
- 2 lyžice olivového oleja
Postup:
- Príprava cesta: V miske zmiešajte múku, soľ a droždie. Pridajte vlažnú vodu a olivový olej a vypracujte hladké a elastické cesto. Cesto hneďte asi 10 minút, kým sa nestane pružné a nelepí sa na misku. Cesto dajte do naolejovanej misky, prikryte ho utierkou a nechajte ho kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Príprava omáčky: V hrnci zohrejte olivový olej a orestujte na ňom nasekaný cesnak, kým nezozlatne. Pridajte lúpané paradajky aj so šťavou, soľ a korenie. Omáčku varte na miernom ohni asi 20 minút, kým sa nerozvarí a nezredukuje na požadovanú hustotu.
- Príprava pizze: Rúru predhrejte na 250°C. Vykysnuté cesto rozdeľte na dve časti a z každej vytvarujte kruhový bochník. Bochníky cesta položte na plech vyložený papierom na pečenie. Cesto rukami roztlačte do kruhového tvaru s priemerom asi 30 cm.
- Na cesto rozotrite paradajkovú omáčku, nechajte asi 1 cm okraj bez omáčky. Na omáčku poukladajte plátky mozzarelly. Pizzu pokvapkajte olivovým olejom a ozdobte lístkami čerstvej bazalky.
- Pizzu pečte v predhriatej rúre asi 15-20 minút, kým sa cesto nezapečie dozlatista a syr nerozpustí.
- Upečenú pizzu nechajte chvíľu vychladnúť a potom nakrájajte na plátky a podávajte.
Tipy:
- Pre chrumkavejšiu pizzu môžete cesto pred pečením predpiecť na plechu vyloženom papierom na pečenie asi 5 minút.
- Namiesto mozzarelly môžete použiť aj iný typ syra, napríklad caciocavallo alebo ricotta.
- Na pizzu môžete pridať aj ďalšie ingrediencie podľa chuti, napríklad olivy, šunku, ančovičky alebo artičoky.
- Pizzu môžete piecť aj na grile alebo v peci na drevo.
Pizza Margherita je jednoduchá na prípravu a zároveň lahodná a chutná. S týmto receptom si ju ľahko pripravíte doma v rúre a vychutnáte si nezameniteľnú chuť Talianska v pohodlí domova. Experimentujte s rôznymi ingredienciami a vytvorte si pizzu podľa vlastného gusta. Dobrú chuť!
Ing.Branislav Hahn – Faktyarady.sk